Není vždy lehké vybrat menu, které by uspokojilo všechny vaše hosty. I když je jídlo důležitou součástí každé akce, na večírku má být spíše doplňkem zábavy. Hosté se procházejí, baví se mezi sebou. Často jsou k dispozici pouze koktejlové stoly. Co byste měli mít na paměti?
- Pro večírek volte určitě raut.
- Počítejte cca 500 – 600 g na osobu.
- Hodí se spíše finger food, ke kterému host nepotřebuje příbor a porce odpovídá jednomu či dvěma soustům.
- Teplá hlavní jídla omezte na mininum.
- Polévku vynechte úplně.
- Na stoly objednejte „zobání“, třeba nakládané olivy a tortilla chipsy s hummusem.
- S dezerty to nepřehánějte, úplně stačí 2 – 3 druhy. Raději do nabídky zahrňte ovoce. Určitě ale ne celá jablka anebo banány. Volte spíše ovocný salátek. Marinovaný anebo přelitý lehkou omáčkou pak může být i plnohodnotným dezertem.
- Dbejte na pestrost nabídky. Zahrňte jak vegetariánské položky, tak i pokrmy z masa a ryb. Poměr pak upravte dle obecných preferencí vašich hostů. Pokud plánujete akci pro dámské publikum, volte více lehčích, vegetariánských a rybích pokrmů. Pány potěšíte spíše větší masovou nabídkou.
- Menu má však být pestré nejenom z hlediska složení a chutě, ale i vzhledu a textury. Nepodávejte dva saláty v míse, ale jeden zabalte do rolky. Nepodávejte dva pečené dezerty, ale jeden nahraďte třeba čokoládovou pěnou.
- Pokud máte možnost, upřednostněte dodavatele, který omezuje používání alergenů (laktóza, lepek). Nemusíte tak řešit stravovací omezení hostů.
P. S. V Endorfinu pro vás občerstvení zajistí catering Spojujeme.